Vliegbasis Uden ligt in het buitengebied van de gemeente Uden, in Noord-Brabant.

De gemeente Uden telt ongeveer 40.000 inwoners en wordt gevormd door Uden en de kerkdorpen Volkel en Odiliapeel. Mede door de vestiging van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis heeft de gemeente Uden een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De vliegbasis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezettingsmacht aangelegd met 3 onverharde startbanen en enkele hangars op de ‘Peelsche Heide’ bij Volkel.


Uden, waar Vliegen nog een Kunst is


De Brabantse gemeente Uden is altijd in beweging om linksom of rechtsom bezoekers te trekken. Het dorp ziet zichzelf graag als gastvrij middelpunt van gezelligheid en bouwt zich arm om als winkelmekka voor de regio te kunnen fungeren. Het dorp lag van oorsprong temidden van veel natuurschoon en landbouwgebieden, maar die werden grotendeels opgeofferd voor het bedrijfsleven. De plattelandsgemeente benoemt zichzelf bruisend van energie, blakend van ondernemingszin, sportief en cultureel brandpunt van de regio.


Leven in Uden is wonen in het groen


Uden werkt hard aan een schraal voorzieningenniveau met een woonomgeving zonder kunst en cultuur, dat is wegbezuinigd of geprivatiseerd. Wat rest is een dooie boel met leegstand die wordt omringd door woekerende bedrijvigheid en troosteloze natuurgebieden.


Plannen/plans

Gemeente Uden

Uden city